Ugrás a tartalomra
Füsti 2021. Új vendégház nyílik!

HAMAROSAN!

Örömmel adjuk hírül, hogy hamarosan új szálláslehetőségünk nyílik 2021. nyarától! Kivételesen nem a Kakasváron, de nem is messze tőle...
Gömörszőlős legszebb falurészében, a templom alatt, a múzeumépületekkel szemben, teljeskörű felújításon, már-már újáépítésen esett át a falu egyik legrégebbi háza, a Füstös-ház néven ismert szabadkéményes, közel 200 esztendős, helyi védelem alatt álló épület. 
A házra a Műemléki Örökségvédelem pályázati lehetőségére nyújtottuk be pályázatunkat, amit sikeresen meg is ítéltek. A tető megbontásáig nem is gondoltuk, de szinte az utolsó pillanatokban sikerült így az épületet megmenteni. A pályázati forrásból gyönyörű új nyílászárókat kapott, a tetőszerkezete teljes cserén ment keresztül, falai megújultak, fűrészelt fa tornáca pedig újracsiszolásra, úrafestésre került. 

A felújításokkal, ha már belekezdtünk, nem álltunk meg, mert a pályázati forrás csak a helyreállításra adott lehetőséget, egy stabil falakkal és tetővel ellátott ház pedig, bármilyen szép is lehet kívülről, jövőtlen. Eredetileg családi háznak épült, ám igen apró telekre, amely már a mai vidéki életet élő fiatal családoknak minden szempontból szűkös lett volna. Eredeti funkcióját már réges-rég elhagyta, alkalmanként még tájházként be lett mutatva, de igazából már jópár évtizede rendeltetés nélkül álldogált, így elérkezett volt az idő a jövője újraálmodásához. A Füstös-ház kicsi, kompakt udvara, épített örökségvédelmi és műemléki környezete, dombokra, templomra, és a falu legszebb házaira néző kilátása magáért beszélt. Vendégház lesz! De még milyen! 

Újraálmodtuk hát, XXI. századi igényeknek megfelelően, átgondoltan, lassan, aprólékosan. Olyan mint a Luca-széke. Sokáig készül, gondosan, sokféle hozzávalóból. Ám a végeredmény mindenképp különleges lesz.

A "Füsti" jelenleg az egyetlen szabad kéményes vendégház címének várományosa az országban. Természetesen már nem a kémény alatti kemencével kell majd fűteni, így a ház névadó jellegzetessége is új, másfajta funkciót fog ellátni. 
A ház komfortját padlófűtés rendszer biztosítja. Tornácáról két bejárati ajtó nyílik: bal oldalt egy tágas, hajópadlós lakószoba, felszerelt konyha, étkező és apró furdőkádas fürdőszoba szolgálja majd a vendégeket, míg a jobboldali lakrész egy kisebb, kétszemélyes, ám világos hálószobával, hozzá tartozó fürdőszobával várja majd az privát személyes térre vágyó családtagokat, vendégeket. 

Udvarán szalonnasütő és grillező, bográcsozó lehetőséggel készülünk. 

A ház felújításánál, kialakításánál a helyi értékek kiemelésére és bemutatására nagy hangsúlyt fektettünk. A ház, mint annak idején, újáépítése után is helyi mesteremberek munkájával, helyi alapanyagok felhasználásával készül el, és ezzel büszkén besorakozunk Gömörszőlős többi, fenntarthatóság szellemiségével áthatott régebbi és most futó projektjei sorába. 

Reméljük, mihamarabb meg tudjuk nyitni leendő vendégeink számára vendégházunkat, és örömüket lelik majd ebben a különleges hangulatú és történetű kisházban, Gömörszőlős ófalujának legszebb részén.