Ugrás a tartalomra
Füstös Vendégház Gömörszőlős

Kedves Vendégeink! Füstös Vendégházunk 2023. március 1.-től foglalható.

A Füstös Vendégház közvetlenül az Országos Kéktúra pecsétpont mellett, Gömörszőlős műemléki épületei közt található, a református templom alatt. Kettő darab, tornácról nyíló, külön bejáratú lakrésszel rendelkezik.

A baloldali bejárati ajtó mögött lett kialakítva a nagyobbik lakrész, egy kiskonyhával (indukciós rezsó, vízforraló, hűtőszekrény, edények, tányérok, evőeszközök, konyhai zsúrkocsi), hangulatos étkezősarokkal (étkezőasztal, négy székkel), és egy apró fürdőszobával, amibe egy kisméretű kádat is beépítettünk. A bal lakrész tágas hálószobája a konyhából nyílik, hajópadlón nagy franciaággyal. Az eredeti, felújított fenyő hajópadló meghagyása miatt a házban egyedül itt van radiátoros fűtés, minden más ponton padlófűtés nyújtja a kellemesen egyenletes meledet. A vastag vályogfalak, a hagyományos, kisméretű, hőszigetelt ablakok rusztikus, meghitt hangulat mellett kiváló hangszigetelők, az amúgy is rendkívül csöndes falurészben szó szerint hallani lehet a csendet. 

A jobboldali bejárati ajtó mögött egy kisebb, kétágyas szoba lett kialakítva, szobából nyíló egyedi fürdőszobával, esőztetős, thermosztátos zuhanyzóval. Egy felszerelt konyhai zsúrkocsi biztosítja a tea és kávéfőzés lehetőségét.

A házat télen modern padlófűtésrendszer fűti egyenletesen melegre. Papucsra ilyenkor nem lesz szükség. 
Nyáron a vastag vályogfalak, a természetes építőanyagok kellemesen hűvösen tartják a benti klímát, a legnagyobb kánikulában is tökéletes hőérzetet biztosítva. 

A vendégek kényelmét, az ergonómiát, a környezettudatosságot és modern technikai igényeket gondosan kielemeztük a ház tervezésekor, így a ház minden pontján szabad konnektorok, akasztók, polcok találhatóak, pont a megfelelő helyeken. Nem kell sem a kapcsolókat, sem a konyhai eszközöket keresgélni, Minden kézre fog esni, amire szükség lesz, és minden el van rejtve, ami a ház gépészetéhet tartozik. A felújításkkor helyi mesterek munkájával, magyar alapanyagok előnyben részesítésével dolgoztunk. A házban tömör fa bútorok, és természetes anyagok kerültek beépítésre. Reméljük, vendégeinknek is elnyeri tetszését ez a kétszáz éves múltú, új életre keltett, apró gömöri vendégházunk. 

 

Füstös Vendégház tervezett árai 2023.

A változtatás jogát a foglalási lehetőség elindításáig fenntartjuk, az árak csak tájékoztató jellegűek, és Bruttó árak, amik az IFA-t tartalmazzák.

  Ár Leírás

Teljes ház bérlése

hétköznap (vasárnapi érkezés-csütörtöki távozás)

40.000 Ft/nap

Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.
Plusz vendég 7 főig: 8000Ft/fő/éj

Teljes ház bérlése
hétvégi időszakban (pénteki érkezés-szombati távozás)
44.000 Ft/nap Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.
Plusz vendég 7 főig: 8000Ft/fő/éj.

Teljes ház bérlése
kiemelt turisztikai időszakban
(hosszúhétvége és ünnepnapok)

48.000 Ft/nap Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.
Plusz vendég 7 főig: 8000Ft/fő/éj.
Plusz vendég 8.000 Ft/éj Ágyneművel, 4 fő fölött. A házban 7db felnőtt méretű fekvőhely helyezhető el kényelmesen.
Kéktúrás Last Minute ajánlat:
kétágyas szoba fürdőszobával
 
18.000Ft/éj Ágyneművel, 2 ágy, szobából nyíló fürdőszobával, teasarokkal, hétköznapokon. Foglalás csak az érkezés előtti három héten belül érhető el.
Kéktúrás Last Minute ajánlat:
apartman konyhával, nagy, franciaágyas hálószobával, kádas fürdőszobával
22.000Ft/éj Ágyneművel, franciaágyas hálószobával, kádas fürdőszobával, önálló konyhával, hétköznapokon. Plusz vendég: 8000Ft/fő/éj.
Foglalás csak az érkezés előtti három héten belül érhető el.
Kutya, macska napidíj 2.500 Ft/nap A házirend betartásának feltételével kisállat behozható
Mosógép, szárítógép használat 1.000 Ft/mosás A Füstös Vendégházban nincs mosógép, de a mosási lehetőség a szomszédos portán biztosított. Környezetbarát, lebomló mosószereket adunk

Története:
Gömörszőlős legszebb falurészében, a templom alatt, a múzeumépületekkel szemben, teljeskörű felújításon, már-már újáépítésen esett át a falu egyik legrégebbi háza, a Füstös-ház néven ismert szabadkéményes, közel 200 esztendős, helyi védelem alatt álló épület. 
A házra a Műemléki Örökségvédelem pályázati lehetőségére nyújtottuk be pályázatunkat, amit sikeresen meg is ítéltek. A tető megbontásáig nem is gondoltuk, de szinte az utolsó pillanatokban sikerült így az épületet megmenteni. A pályázati forrásból gyönyörű új nyílászárókat kapott, a tetőszerkezete teljes cserén ment keresztül, falai megújultak, fűrészelt fa tornáca pedig
újracsiszolásra, úrafestésre került. 

Füstös vendégház bejárata a műemléki református templom alatt Gömörszőlősön

A felújításokkal, ha már belekezdtünk, nem álltunk meg, mert a pályázati forrás csak a helyreállításra adott lehetőséget, egy stabil falakkal és tetővel ellátott ház pedig, bármilyen szép is lehet kívülről, jövőtlen. Eredetileg családi háznak épült, ám igen apró telekre, amely már a mai vidéki életet élő fiatal családoknak minden szempontból szűkös lett volna. Eredeti funkcióját már réges-rég elhagyta, alkalmanként még tájházként be lett mutatva, de igazából már jópár évtizede rendeltetés nélkül álldogált, így elérkezett volt az idő a jövője újraálmodásához. A Füstös-ház kicsi, kompakt udvara, épített örökségvédelmi és műemléki környezete, dombokra, templomra, és a falu legszebb házaira néző kilátása magáért beszélt. Vendégház lesz! De még milyen! 

Újraálmodtuk hát, XXI. századi igényeknek megfelelően, átgondoltan, lassan, aprólékosan. Olyan mint a Luca-széke. Sokáig készül, gondosan, sokféle hozzávalóból. Ám a végeredmény mindenképp különleges lesz.

A "Füsti" jelenleg az egyetlen szabad kéményes vendégház címének várományosa az országban. Természetesen már nem a kémény alatti kemencével kell majd fűteni, így a ház névadó jellegzetessége is új, másfajta funkciót fog ellátni. 

A ház komfortját padlófűtés rendszer biztosítja. Tornácáról két bejárati ajtó nyílik: bal oldalt egy tágas, hajópadlós lakószoba, felszerelt konyha, étkező és apró furdőkádas fürdőszoba szolgálja majd a vendégeket, míg a jobboldali lakrész egy kisebb, kétszemélyes, ám világos hálószobával, hozzá tartozó fürdőszobával várja majd az privát személyes térre vágyó családtagokat, vendégeket. 

Udvarán szalonnasütő és grillező, bográcsozó lehetőséggel készülünk. 

A ház felújításánál, kialakításánál a helyi értékek kiemelésére és bemutatására nagy hangsúlyt fektettünk. A ház, mint annak idején, újáépítése után is helyi mesteremberek munkájával, helyi alapanyagok felhasználásával készül el.

Kapcsolat:

kakasvar@gmail.com