Ugrás a tartalomra
Füstös Vendégház Gömörszőlős

 

A Füstös Vendégház közvetlenül az Országos Kéktúra pecsétpont mellett, Gömörszőlős műemléki épületei közt található, a református templom alatt. Kettő darab, tornácról nyíló, külön bejáratú lakrésszel rendelkezik, mindkettő saját fürdőszobás.

 

Füstös Vendégház Gömörszőlős

A baloldali bejárati ajtó mögött lett kialakítva a nagyobbik lakrész, egy kiskonyhával (indukciós rezsó, vízforraló, hűtőszekrény, edények, tányérok, evőeszközök, konyhai zsúrkocsi), hangulatos étkezősarokkal (étkezőasztal, négy székkel), és egy apró fürdőszobával, amibe egy kisméretű kádat is beépítettünk. A bal lakrész tágas hálószobája a konyhából nyílik, hajópadlón nagy franciaággyal. Az eredeti, felújított fenyő hajópadló meghagyása miatt a házban egyedül itt van radiátoros fűtés, minden más ponton padlófűtés nyújtja a kellemesen egyenletes meledet. A vastag vályogfalak, a hagyományos, kisméretű, hőszigetelt ablakok rusztikus, meghitt hangulat mellett kiváló hangszigetelők, az amúgy is rendkívül csöndes falurészben szó szerint hallani lehet a csendet. 

A jobboldali bejárati ajtó mögött egy kisebb, kétágyas szoba lett kialakítva, szobából nyíló egyedi fürdőszobával, esőztetős, thermosztátos zuhanyzóval. Egy felszerelt konyhai zsúrkocsi biztosítja a tea és kávéfőzés lehetőségét.

A házat télen modern padlófűtésrendszer fűti egyenletesen melegre. Papucsra ilyenkor nem lesz szükség. 
Nyáron a vastag vályogfalak, a természetes építőanyagok kellemesen hűvösen tartják a benti klímát, a legnagyobb kánikulában is tökéletes hőérzetet biztosítva. 

A vendégek kényelmét, az ergonómiát, a környezettudatosságot és modern technikai igényeket gondosan kielemeztük a ház tervezésekor, így a ház minden pontján szabad konnektorok, akasztók, polcok találhatóak, pont a megfelelő helyeken. Nem kell sem a kapcsolókat, sem a konyhai eszközöket keresgélni, Minden kézre fog esni, amire szükség lesz, és minden el van rejtve, ami a ház gépészetéhet tartozik. A felújításkor helyi mesterek munkájával, magyar alapanyagok előnyben részesítésével dolgoztunk. A házban tömör fa bútorok, és természetes anyagok kerültek beépítésre. Reméljük, vendégeinknek is elnyeri tetszését ez a kétszáz éves múltú, új életre keltett, apró gömöri vendégházunk. 

 

Füstös Vendégház tervezett árai 2024.

A változtatás jogát a foglalási lehetőség elindításáig fenntartjuk, az árak csak tájékoztató jellegűek, és Bruttó árak, amik az IFA-t tartalmazzák.

  Ár Leírás

Teljes ház bérlése

hétköznap (vasárnapi érkezés-csütörtöki távozás)

40.000 Ft/nap

Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.
Plusz vendég 7 főig: 8000Ft/fő/éj

     

Teljes ház bérlése
kiemelt turisztikai időszakban
(hosszúhétvége és ünnepnapok)

48.000 Ft/nap Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.
Plusz vendég 7 főig: 8000Ft/fő/éj.
Plusz vendég 8.000 Ft/éj Ágyneművel, 4 fő fölött. A házban 7db felnőtt méretű fekvőhely helyezhető el kényelmesen.
Kéktúrás Last Minute ajánlat:
kétágyas szoba fürdőszobával
 
18.000Ft/éj Ágyneművel, 2 ágy, szobából nyíló fürdőszobával, teasarokkal, hétköznapokon. Foglalás csak az érkezés előtti három héten belül érhető el.
Kéktúrás Last Minute ajánlat:
apartman konyhával, nagy, franciaágyas hálószobával, kádas fürdőszobával
22.000Ft/éj Ágyneművel, franciaágyas hálószobával, kádas fürdőszobával, önálló konyhával, hétköznapokon. Plusz vendég: 8000Ft/fő/éj.
Foglalás csak az érkezés előtti három héten belül érhető el.
Kutya, macska napidíj 2.500 Ft/nap A házirend betartásának feltételével kisállat behozható
Mosógép, szárítógép használat 1.000 Ft/mosás A Füstös Vendégházban nincs mosógép, de a mosási lehetőség a szomszédos portán biztosított. Környezetbarát, lebomló mosószereket adunk

Története:
Gömörszőlős legszebb falurészében, a templom alatt, a múzeumépületekkel szemben, teljeskörű felújításon, már-már újáépítésen esett át a falu egyik legrégebbi háza, a Füstös-ház néven ismert szabadkéményes, közel 200 esztendős, helyi védelem alatt álló épület. 
A házra a Műemléki Örökségvédelem pályázati lehetőségére nyújtottuk be pályázatunkat, amit sikeresen meg is ítéltek. A tető megbontásáig nem is gondoltuk, de szinte az utolsó pillanatokban sikerült így az épületet megmenteni. A pályázati forrásból gyönyörű új nyílászárókat kapott, a tetőszerkezete teljes cserén ment keresztül, falai megújultak, fűrészelt fa tornáca pedig
újracsiszolásra, úrafestésre került. 

Füstös vendégház bejárata a műemléki református templom alatt Gömörszőlősön

A felújításokkal, ha már belekezdtünk, nem álltunk meg, mert a pályázati forrás csak a helyreállításra adott lehetőséget, egy stabil falakkal és tetővel ellátott ház pedig, bármilyen szép is lehet kívülről, jövőtlen. Eredetileg családi háznak épült, ám igen apró telekre, amely már a mai vidéki életet élő fiatal családoknak minden szempontból szűkös lett volna. Eredeti funkcióját már réges-rég elhagyta, alkalmanként még tájházként be lett mutatva, de igazából már jópár évtizede rendeltetés nélkül álldogált, így elérkezett volt az idő a jövője újraálmodásához. A Füstös-ház kicsi, kompakt udvara, épített örökségvédelmi és műemléki környezete, dombokra, templomra, és a falu legszebb házaira néző kilátása magáért beszélt. Vendégház lesz! De még milyen! 

Újraálmodtuk hát, XXI. századi igényeknek megfelelően, átgondoltan, lassan, aprólékosan. Olyan mint a Luca-széke. Sokáig készül, gondosan, sokféle hozzávalóból. Ám a végeredmény mindenképp különleges lesz.

A ház komfortját padlófűtés rendszer biztosítja. Tornácáról két bejárati ajtó nyílik: bal oldalt egy tágas, hajópadlós lakószoba, felszerelt konyha, étkező és apró furdőkádas fürdőszoba szolgálja majd a vendégeket, míg a jobboldali lakrész egy kisebb, kétszemélyes, ám világos hálószobával, hozzá tartozó fürdőszobával várja majd az privát személyes térre vágyó családtagokat, vendégeket. 

Udvarán szalonnasütő és grillező, bográcsozó lehetőséggel készülünk. 

A ház felújításánál, kialakításánál a helyi értékek kiemelésére és bemutatására nagy hangsúlyt fektettünk. A ház, mint annak idején, újáépítése után is helyi mesteremberek munkájával, helyi alapanyagok felhasználásával készül el.

 

Amit a Kakasvári Vendégházakról, és Gömörszőlős turisztikájáról érdemes tudni

 • Kakasvári Vendégház, mint rendezvényhelyszín: A vendégház és a Kakasvári Porták területe összességében akár 100 fős rendezvények, táborok befogadására is alkalmas lehet. 
 • Erdők, mezők, dombok, természet: Benne élünk, körülvesz és befogad. Vigyázunk rá. A Kakasvár mindemellett a falu peremén, annak is legmagasabb portáján fekszik, csodás panorámával, lovak legelőjének szomszédságában, erdőközelben. Kirándulni bármikor, bármerre érdemes elindulni innen. A gömöri dombok változatosan kanyarognak, országosan egyedi arculatot festve. Minden dombtetőről egy másik kis világ, újabb perspektíva tárul elénk, mindez vadregényes, sok helyen érintetlen természeti látképpel. A növény és állatfajok diverzitása kiemelkedő, őzekkel, szarvasokkal, védett orchideákkal nagy számban találkozhatunk barangolásunk során. 
 • Nyugalom, béke, harmónia: Gömörszőlős apró zsákfalucska, így alig járnak autók az utakon. Igazi, elvonulásra alkalmas hely, hagyományos építészeti értékekkel, beszélgetésre, elmélyülésre, alkotásra ideális zugokkal, árnyas parkokkal. Festő, alkotótáboroknak kifogyhatatlan téma és inspirációs lehetőség.
 • Múzeumok, programok, élő néprajz: Bár a falu apró, mégis igen sok érdekesség megfér benne. Több múzeumépülettel, kiállítással, alkotótérrel is rendelkezik, melyek mindegyike helyi kötődésű, helytörténeti és néprajzi kiállítás, avagy épp gömöri ihletésű képzőművészeti alkotások galériája. Közös jellemzőjük, hogy mind szabadon bejárható a vendégek, túrázók, látogatók számára, hiszen büszkék vagyunk sokszínűségünkre és értékeinkre. Élő néprajzi idegenvezetéssel, Falusétával érdemes sorba megtekinteni a kiállításokat, ahol a tárgyak, épületek, falu és lakóinak érdekes és izgalmas történetei is kiderülnek.
 • Nyitottság, szabasdág, biztonság: Mint ahogy a legtöbb bemutatótér és múzeum, a falu kapui is nyitva állnak, kiemelkedő a közbiztonság. Bajmegelőző kamerák azért vannak, rossz tapasztalatok és felelőtlenség távoltartására.
 • Lovak, lovaglás, lovasbarát település: Egyéni lovasprogramokra lehet jelentkezni a Gömöri Lovasudvarban, közvetlenül a Kakasvári Vendégház szomszédságában. Csak előre megbeszélt és lefoglalt időpontban tudunk rendelkezésre állni, más időpontban a Lovasudvar nem látogatható! Az itt zajló szakmai munkát és a lovak pihenését köszönjük, hogy tiszteletben tartják. 
  A Lovasudvar elkötelezett a minőségi, magas szintű lovasoktatás és lókiképzés mellett, így lovak bérlése, turisztikai célú terep és iskolalovagoltatás nálunk nincs! Van viszont egyéni oktatás, személyre szabott lovas élményprogram gyerekeknek és felnőtteknek is, ezekről a meseudvar.hu/lovaglas oldalunkon lehet tájékozódni. További érdekességképpen Gömörszőlősön sok lótartó él, akik háznál, vagy közös ménesben tartják hátaslovaikat, így könnyen bele lehet futni lovasokba mind a falun belül, mind a dombokat, határt járva. Igazi kis lovas közösséget alkotunk.
 • Ökológiai személet, fenntarthatóság, mélymulcsos kertművelés és képzések: A faluban mártöbb, mint 30. éve tevékenykedik az Ökológiai Intézet, a fenntarthatóbb életmód alternatíváit bemutató és népszerűsítő oktatóközpontjában számos programlehetőség keretében lehet tanulni. Gyulai Iván mélymulcsos kertművelésének képzései is a faluban zajlanak, érdemes tájékozódni a módszerről, a kapcsolódó programokról: https://www.ecolinst.hu/
 • Táborok, rendezvények, esküvő, rendezvénytér és terem: Gömörszőlősön a turisztika közös szívügye minden szállásadónak és érintettnek, olajozottan együttműködve, akár 80 fős szálláskapacitással, akár nagyobb rendezvényeknek, táboroknak, esküvőknek is méltó, egyedi helyet tudunk adni. 
 • konyha és étterem: kiváló a helyi gaszntronómia, ellenben a kis vendéglétszám miatt előrendelés van. Több info: https://gomorilovasudvar.hu/szallas/etkezes-gasztronomia
 • Rendezényterem, közösségi tér: Két épület is lehetőséget kínál a nagyobb társaságok befogadására. Az Ökológiai Intézet rendezvényterme (60 fős, tömegkályhával, projektorral, teakonyhával, járólappos burkolással), valamint a 2020.-ban átadott új közösségi épület, a Szíves-fogadó is bérelhető (80 fő, padlófűtéssel, tömör tölgyfaparkettával és nyitott gerendás szerkezettel, teakonyhával). Utóbbi tánctáborokjógatáborok igényeinek figyelembevételével került tervezésre.
 • Bolt, vásárlás, helyi termékek az asztalra: Helyi termékes vegyesbolt, kávézó és szörpölde, fiatalos lendülettel, helyi kistermelői termékekkel, termelői friss sajttal és tejtermékekkel, és számos helyi, vagy környékbeli termékel. 
 • Számos helyi programlehetőség: erdőfürdő, jóga, egyéni lovasoktatás, gyógynövénygyűjtő túra, határjárás, néprajzi idegenvezetéses "faluséta", kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak.
 • Logisztikai segítségnyújtás, programajánló a környék felfedezésére

Kapcsolat:

kakasvar@gmail.com